Лято е, сезон на отпуските. Слънцето свети предимно от монитора и акцентира на снимките от плажа в социалните медии. Няма как да ги подминем. “Какво направих, че останах само с 5 дни до края на годината?!” и “Искам да се пенсионирам вече” – са коментарите, които най-често чувам от колегите, завърнали се от почивка, а също и че много голяма част от тях не са успели да си починат истински.

Отпуската трябва да бъде време за отдих, през което да се заредим и вдъхновим, но за някои това се оказва мисията невъзможна. Понякога ваканцията става по-стресираща и трудоемка от работните дни в офиса. Дали ще е така зависи от времето, което сме планирали, отношенията с шефа и начина, по който общуваме с околните. Ако целта ни е да прекараме безаварийна и лишена от стрес почивка, то е добре да го комуникираме правилно и да установим ясни граници както за себе си, така и за околните.

Дълга отпуска или чести, но кратки ваканции?

Или защо излежаването на плажа е полезно само за няколко дни

Много хора предпочитат да почиват веднъж в годината за 10-15 дни, но това води до няколко стресови ситуации. Първо, доколко шефът ни е предразположен към толкова продължително отсъствие и второ, след 10-15 дни почивка тотално губим контакт с офиса и работната среда там. Към края на почивката започват да се появяват тъмни облаци и страхове за реалността, когато се завърнем.

Ако чакаме лятото, за да почиваме организмът ни се изтощава много през зимата и пролетта. В резултат на това, когато дойде време за отпуск, почти половината ни време минава в спане и събиране на сили, а ефектът от почивката не е оптимален.

Съвет за по-различно разпределение на времето (по възможност) би гласял – да използваш по-често и равномерно излизането в почивка през годината, дори да е за по 2-3 дни, които да слееш с уикенди. Това позволява на съзнанието ни да поддържа един по-регулярен и стабилен модел на работа/почивка. По-този начин голяма част от гореспоменатите негативни ефекти намаляват.

Прелюдия

Или как да подготвим себе си и околните за предстоящата отпуска

Да речем, че вече си решил да излезеш в отпуска, независимо от продължителността й. “Кога?” е следващият въпрос, на който трябва да отговориш – не само на себе си, но и на шефа и екипа си. Подходящото време със сигурност не е по средата на важен проект или преди финализирането му. Опитай се предварително да комуникираш отпуската с мениджъра си, за да си осигуриш спокойствие докато си извън офиса. Някои шефове предпочитат да отсъстваш, докато и те отсъстват, други очакват да бъдат заместени. След като планираш почивката си, информирай шефа си за точните дати и не забравяй периодично и тактично да му напомняш, за да не те включва в ангажименти през този период.

За безпрепятствена почивка, започни да подготвяш себе си и екипа си две седмици предварително. Определи човек, който да те замести и да поеме твоите ангажименти. Увери се, че си информирал предварително клиенти или партньори за отсъствието си. Не забравяй и автоматичния отговор в мейла.

Може да споменеш, че могат да те потърсят в спешни случаи, но не забравяй да поставиш ясни параметри и граници. Ако планираш пътуване, помоли да не бъдеш обезпокояван в първия и последния ден от почивката.

Ва-кан-ци-я!

Ама истинска

На първо място – опитайте се да не мислите за работа.

Някои хора се чувстват принудени да останат ангажирани с работата си дори когато не са в офиса – носят лаптопите си, за да проверяват електронната си поща, участват в конферентни разговори или отговарят на служебния си телефон. Може ли човек да се отпусне и да отдели време за семейството или приятелите си, когато мислите за задълженията в офиса? Не може.

Мнозина не знаят как да се държат по време на отпуската си и следователно не могат да се освободят напълно от ангажиментите си и да си отпочинат. Притеснението, че могат да възникнат проблеми и страхът, че няма подходящ човек, който да ги разреши при отсъствието ти, може да съсипе ваканцията.

Опитай да се отпуснеш. Всички се нуждаем от известно време далече от офиса, защото отделянето от работа ни дава възможност да изчистим ума си, което в крайна сметка увеличава работоспособността ни, когато се завърнем. Когато си позволим да си починем, ние даваме възможност на съзнанието си да погледне на проблемите ни през друга перспектива и по този начин да намери по-иновативни решения.

Използвай ваканцията, за да наваксаш със съня, да отделиш повече време на хобито си или да прекараш известно време с приятелите или семейството си.

Обратно в реалността

Първият ден след отпуска – най-депресиращият ден в годината

Ефектът от отпуската все още е толкова силен в съзнанието ни, че е близо до реалността, но истинската реалност е диаметрално противоположна и предизвиква конфликт, невъзможност и нежелание за навлизане в работата и оттам – стрес.

Обикновено са необходими ден или два, за да декомпресираме. Най-добре не планирай срещи през първите няколко дни и помоли мениджъра и колегите си да се отнасят към първия ден след отпуска, сякаш все още си далеч. Използвай това време, за да наваксаш с мейлите и да се приспособиш към офисния климат.

Блокирай часовете в личния календар в началото и в края на деня, за да не се претоварите при връщането си през първите няколко дни, но отдели време през следващите, за да се срещнеш с екипа и шефа си и да се запознаеш със събитията в офиса докато си отсъствал.

Едни от най-добрите идеи се раждат след истинска и качествена почивка. Свежата перспектива и яснота на мисълта ни позволяват иновативно мислене, което със сигурност ще даде резултати.

Възползвай се от това състояние на ума, за да погледнеш на проектите си в по-широка перспектива. След качествена отпуска ще може да се изправиш пред предизвикателствата на работа с по-голяма дипломация, защото си имал възможността да гледаш на ситуациите по-философски, в по-спокойна среда и от разстояние.